Forsikret både her og der

Hvor en er forsikret og for hva er noe de færreste tenker på i hverdagen. Ulykken skjer, og forhåpentligvis er du glad for at du har forsikringer som trygger den økonomiske hverdagen din etterpå.

Skaden må du melde til forsikringsselskapene selv. Så fort som mulig. Du må derfor finne ut hvor du har forsikringer, og raskt gi beskjed at du har vært i en ulykke. Ta vare på dokumentasjonen. Hvis du har en advokat i saken din, må du avklare med advokaten hvem som melder skaden til forsikringsselskapene.


Jeg opplevde at det var krevende å finne ut hvor jeg hadde forsikringer og hva som gjaldt for meg. Etter leting fant jeg ut at jeg hadde ulykkesforsikringer fire forskjellige steder.

Venner har fortalt meg om situasjoner hvor advokat og klient begge har antatt at den andre melder fra. Dette fører til at klienten taper påløpte renter. Mer om dette under Erstatningssaker.


Ansvarsforsikring for kjøretøy

Ansvarsforsikring er påbudt for motorvogner. Personskader er en viktig dekning i slike forsikringer. Hvis kjøretøyet ditt er i en ulykke som skader gjenstander, dyr eller personer er du pliktig å melde fra.

Hvis man havner i en ulykke hvor motorvognen ikke er forsikret håndterer Trafikkforsikringsforeningen de praktiske sidene som et forsikringsselskap er ansvarlig for, og sender hele regresskravet til sjåføren eller til eieren av kjøretøyet. I slike situasjoner vil også politiet etterforske saken.


Arbeidsgivers forsikringer

Alle arbeidsgivere skal ha yrkesskadeforsikringen. Skjer det en ulykke i arbeidstiden er du dekket av denne. 

Arbeidstakere i det private næringsliv kan også ha ulike forsikringer som gir dekning også på fritida gjennom arbeidsgiver. Noen arbeidsgivere har for eksempel ulykkesforsikring eller reiseforsikring for fritida. Skjer det en ulykke er det i så fall viktig at du kontakter sjefen din for å sjekke om du er forsikret. I så fall varsle må fu også varsle  forsikringsselskapet snarest om at skaden har skjedd.

Hvis du blir helt eller deltidsufør, er det også veldig viktig å sjekke om du har forsikring som gir deg dekning for den tapte pensjonen. 


For min del ble skaden meldt til forsikringsselskapet åtte måneder etter ulykken, og til pensjonsforvalteren fire år etter ulykken. Det aller beste for meg hadde vært om det ble langt raskere til begge. Tapet mitt ble noen måneder med forsinkelsesrenter og et halvt år med 50% av pensjonen min.


Forsikringer gjennom fagforening

De fleste fagforeninger tilbyr ikke bare et faglig fellesskap, men også en pakke med forsikringer. Noen av forsikringene kan være obligatoriske gruppeforsikringer, typisk ulykkes-, sykdoms- og livsforsikring, andre er frivillige, f.eks. reiseforsikring.

For å få oversikt kan du enten kontakte fagforeningen, eller logge deg på din side hos fagforeningen.


I medlemskapet i både min og konas fagforening inngår en grunnpakke av forsikringer. For meg innebærer denne Kritisk sykdom og Livs- og uføreforsikring. I tillegg har vi kjøpt innboforsikringen gjennom min fagforening (som også ble brukt ifm ulykken).


Forsikringer i banken

Bankene tilbyr et stort antall forsikringer. Forsikringsselskapet Fremtind er for eksempel eid av bankene Sparebanke 1 Gruppen, DNB og Eika Gruppen.

Du bør få oversikt over hvilke du har i nettbanken (eventuelt mobilbanken) din. Både avtaler og vilkår skal ligge lett tilgjengelig. Eventuelt kan du ringe banken din eller sjekke om du har informasjon liggende på e-post. Det første å kikke på er forsikringer under temaet Liv og helse, for eksempel livsforsikring, ulykkesforsikring eller uførepensjon.

En annen type forsikring som kan gi dekning ved ulykker er reiseforsikringer. Hvis du har betalt en andel av reisen med kredittkort, kan det også være at du har reiseforsikring gjennom kortet som er brukt. Blir du varig medisinsk invalid kan reiseforsikring også gi dekning for invaliditet.

Private forsikringer

Veldig mange har også forsikringer gjennom direkte avtale med forsikringsselskap. Hvis du er litt usikker skal det kunne søkes opp betalinger til forsikringsselskaper i nettbanken, eventuelt ved å kontakte banken. Et annet tips kan være å sjekke om du har informasjon på e-post.


Forsikring andre steder

Andre eksempel er forsikringer gjennom medlemskap i idrettslag, treningsstudio, interessegrupper eller andre foreninger eller lag. 

Det beste tipset er å forhøre seg med de lag og foreninger man er medlem av.


Fortsatt litt usikker på hva du har etter å ha kikket på punktene over? Gå gjennom mailen din, eller se på utbetalinger gjort i banken - kanskje du kan ha forsikringer som du ikke har tenkt noe særlig over før nå.


Innspill eller spørsmål? Bruk kontaktskjemaet.